Home Property Features A dreamy cottage in Malahide

A dreamy cottage in Malahide

13
0
SHARE

Refurbishment and extending in an Architectural Conservation Area

A few years ago architect Amanda Bone of Amanda Bone Architects worked on the refurbishment and extension of an inhabitable cottage for clients who were looking to downsize. The property is situated in Malahide and is now a gorgeous  home.

Amanda Bone Architects  is a multi award winning architectural practice established in 2000 and located in Dundrum.  The practice places emphasis on a high standard of design and detail in architecture, interiors, fit-outs, exhibition design, furniture design and landscaping and was created with the intention of developing a profile with a reputation for excellence in the design of domestic, commercial and public work at all scales whilst continuing to explore the architectural interests of the practice.
The practice  provides  a full and varied range of architectural and design services responding to each project in a unique and personal way, providing a highly committed, hands on and distinctive service tailored to the particular requirements of every client.
Amanda Bone Architects has won architectural and design Awards for both domestic and commercial projects and regularly features in both Irish and international press and publications.

“The brief was to completely refurbish and extend an existing uninhabitable semi detached cottage, orientated North-South, in an Architectural Conservation area, to provide for a two to three bed dwelling with off street car parking,” said Amanda Bone.
“The existing four room cottage is one of twenty two semi-detached pitched roof three bay single storey cottages built in 1910 with street frontage & private open space to the rear. The modest nature, overall uniformity & homogeneity of the houses and the scale of the streetscape have been retained.
“Precedents for this type of development existed on the street, none of which would have been deemed acceptable under the current Development Plan. The completed works established a new precedent on the street and within the ACA (Architectural Conservation Area),” added Ms Bone.


“The challenge involved pushing the North facing tight site to its limit to produce a high quality design that accommodated the Client requirements in a cost efficient manner whilst respecting the scale of the existing house and streetscape and complying with the Development Plan.
“The emphasis was on designing a spacious dwelling that appeared larger than it actually was and this was achieved through the creation of light filled living areas with strong seamless connections between inside and outside,” she enthused.
“The existing house was reconfigured, extended & ceiling heights raised to follow the pitch of the roof to provide the bedroom, bathroom & utility areas. The rear wall of the existing house was removed and an L – shaped single storey volume, containing the open plan kitchen, dining & living areas, was orientated and articulated to capture South, West & East light and lowered 0.6 M below existing ground level, allowing for a subtle connection of the new and existing, a higher floor to ceiling height and to ensure the new extension was not visible above the roof-scape of the existing house when viewed from the street,” imparted Amanda.

As to any issues whilst work was taking place?

“When you are working with a protected structure or a property located in an Architectural Conservation Area (ACA), there is more work involved as there are stricter requirements which in itself is more time consuming.

The project was on site for 12 months and all we retained from the existing dwelling was the front wall, part of an existing side wall and part of the roof,” enthused Amanda.
The brief changed throughout the design stage of the project. The rear of the house is north facing and the front of the house is south facing,” said Ms Bone.

As to quirky design features throughout the house?

“The most quirky design feature is that from the outside (the front/ street elevation) you have no idea of what is behind the front door. It (the house) is a complete surprise in terms of the size, the height, the light and the spaciousness,” she revealed.

“With a full height sliding glazed door, steps and a long rooflight overhead drawing you from the entrance through to the new living space and out into the garden the new volume slots seamlessly into the existing house. The higher floor to ceiling levels, full height glazing & rooflights blur the boundaries between inside and out creating a sense of spaciousness by providing constant daylight and uninterrupted layered views,” concluded Amanda Bone.